Leczenia anemii – czy tylko żelazo?
Leczenie niedokrwistości o umiarkowanym/łagodnym charakterze powinno rozpocząć się w pierwszej kolejności od systematycznego dostarczania organizmowi odpowiednich składników odżywczych, których niedobór jest najczęstszą przyczyną problemów z anemią. Błędy w nawykach żywieniowych często powodują, że dieta nie zaspokaja indywidualnych potrzeb pacjenta w zakresie procesu krwiotworzenia.
Nie każda postać anemii wynika z niedoboru żelaza a ponadto przewlekłe stosowanie syntetycznych form żelaza utrzymuje przyswajalność tego pierwiastka na niskim poziomie. Oprócz żelaza organizm człowieka potrzebuje wielu innych, nie mniej ważnych, składników potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Są to między innymi:
- chlorofil,
- miedź,
- cynk,
- kwas foliowy,
- wit. B12,
- selen.
Na przykład niedobór miedzi może być przyczyną niedokrwistości, ponieważ zmniejszone stężenie tego pierwiastka w organizmie upośledza wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Miedź odgrywa też ważną rolę w powstawaniu czerwonych krwinek. Również niedobór cynku powoduje niedokrwistość, zaś przyjmowanie dużych dawek syntetycznego żelaza utrudnia wchłanianie cynku do organizmu. Kwas foliowy oraz witaminy z grupy B są niezbędne w procesie wytwarzania prawidłowych krwinek czerwonych a ich niedobór powoduje zaburzenia w ich rozwoju, co prowadzi do niedokrwistości. Witamina B12 odgrywa główną rolę w tworzeniu elementów morfotycznych krwi. Jej niedobór prowadzi do niedokrwistości megaloblastycznej.
A zatem nie każda postać anemii wymaga leczenia preparatami żelaza a postępowanie suplementacyjne w przypadkach niedokrwistości powinno być złożone i obejmować zarówno korektę diety jak i ewentualne uzupełnianie niedoborów szeregu ważnych dla krwiotworzenia substancji.