Leczenia anemii - czy tylko żelazo?
Leczenie niedokrwistości o umiarkowanym/łagodnym charakterze powinno rozpocząć się w pierwszej kolejności od systematycznego dostarczania organizmowi odpowiednich składników odżywczych, których niedobór jest najczęstszą przyczyną problemów z anemią. Błędy w nawykach żywieniowych często powodują, że dieta nie zaspokaja indywidualnych potrzeb pacjenta w zakresie procesu krwiotworzenia.
Nie każda postać anemii wynika z niedoboru żelaza a ponadto przewlekłe stosowanie syntetycznych form żelaza utrzymuje przyswajalność tego pierwiastka na niskim poziomie. Oprócz żelaza organizm człowieka potrzebuje wielu innych, nie mniej ważnych, składników potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Są to między innymi:
• chlorofil
• miedź
• cynk
• kwas foliowy
• wit. B12
• selen
Na przykład niedobór miedzi może stać się przyczyną niedokrwistości, jako że zmniejszone stężenie tego pierwiastka w organizmie upośledza wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Miedź odgrywa też ważną rolę w powstawaniu czerwonych krwinek. Również niedobór cynku powoduje niedokrwistość, zaś przyjmowanie dużych dawek syntetycznego żelaza utrudnia wchłanianie cynku do organizmu.
Niedobór kwasu foliowego oraz witamin z grupy B powoduje upośledzenie wytwarzania DNA w obrębie krwinek i między innymi w tym właśnie mechanizmie skraca się ich żywotność oraz przyspiesza rozpad erytrocytów. Witamina B12, która reguluje wytwarzanie erytrocytów jest wytwarzana przez bakterie w jelicie grubym.
Dlatego też nie bez znaczenia w przypadkach niedokrwistości jest dbałość o utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej przy użyciu odpowiednio dobranych probiotyków.
A zatem nie każda postać anemii wymaga leczenia preparatami żelaza a postępowanie suplementacyjne w przypadkach niedokrwistości powinno być złożone i obejmować zarówno korektę diety jak i ewentualne uzupełnianie niedoborów szeregu ważnych dla krwiotworzenia substancji.